امروز پنجشنبه ۰۳/۱/۹

یاد استاد؛ به بهانه درگذشت استاد علی رشتی زاده

.

نام او علی و نام خانوادگیش تاجر رشتی بود. پدرش معروف به ارباب نصراله، تاجری اهل کاشان بود که بین کاشان و رشت تجارت می کرد. تاریخ تولدش در شناسنامه 1303 و در واقع 16 آذر ماه 1302 بوده است.

علی در سال 1318 زمانی که حدوداً 16 ساله بود، با سرمایه 400 تومان و با ایده ای جدید از کاشان به قم آمد. ابتدا با خرید یک گونی پشم به قیمت 160 تومان، پشم ریسی را در منازل و با بکارگماردن خانم های خانه دار شروع کرد. از همان ابتدا وسواس زیادی در نظارت بر تولید نخ های پشمی به خرج می داد و کیفیت نخ های تولید شده او بسیار خوب و قابل ارائه به بازار مصرف بزرگتری بود. پس از مدت زمان کوتاهی از شروع به کار، شخصاً نخ ها را به تهران و میدان حسن آباد که در آن زمان مرکز فروش نخ و کاموا و کالاهای مربوطه بود، می برد و می فروخت و به مرور زمان این فعالیت را تا حد قابل توجهی توسعه داد.

در طی این سال ها با انگیزه و علاقه مضاعفی که به تولید و هنر اصیل ایرانی در خود می دید، توجهش به یکی از مظاهر فرهنگ و هنر ایران یعنی فرش دستباف جلب شد، پس عزم خود را برای قدم گذاشتن در این راه جزم نمود.

بعنوان اولین اقدام عملی با تهیه یک دار قالی و استقرار آن در کارگاه پشم ریسی، با اقتباس از نقشه گلیم هایی که در مساجد دیده بود، شروع به تولید یک قالی 3×2 کرد که همواره در خاطراتش بسیار ارزشمند بوده است.

از همان ابتدا به طرح هایی که می دید و ترکیب رنگ ها و تناسب زیبایی آن ها به عنوان عناصر اصلی فرش توجه و علاقه خاصی داشت. همواره نگاه ویژه او در جستجوی نقش های زیبا و هماهنگ بود و تناسب و تعادل در ترکیبات نقش و رنگ و اصول زیبایی شناسی را مد نظر داشت، و در واقع تاکنون همواره به فرش به عنوان یک اثر هنری و نه یک کالای معمولی می نگریست.

استاد رشتی زاده تاکنون توانسته حدود 400 نقشه و طرح فراموش شده را زنده کرده و با هنرمندی در قالی ها تجلی بخشد.

اعضای خانواده استاد نیز  به کار تولید فرش علاقه فراوانی داشته اند و در کنار ایشان بخشی از کار را برعهده داشته­ اند. همسر ایشان خود از بافنده های قابل و زبردست بوده است و طی سالهای اخیر پسرشان، آقای محمدرضا رشتی زاده نیز با استعداد و خلاقیت های خاص خودش، در مسیر طراحی و نظارت بربافت قالی ها و تامین مواد اولیه وکلاً سرپرستی امور جاری قدم گذاشته است. و با استفاده از تکنولوژی مدرن، بخش های فنی و هنری کار را از شیوه سنتی به مدرن تغییر داده. دختر کوچک ایشان نیز در نمایشگاه هنری واقع در پاریس سرپرستی امور و کارهای فنی مربوط به قالی را برعهده دارد.